JIP5

Onder deze titel bezingt Kamerkoor JIP gebeurtenissen uit het leven van een familie uit de Baltische Staten. Er zullen melodieën klinken van oude volkeren uit onder andere Karelië, Lijfland, Estland, Letland en Litouwen. Je kunt je op 27 november en 28 november in Amsterdam en Utrecht laten onderdompelen in de rijke tradities van de volkeren rondom de Oostzee.

Na vier succesvolle projecten is JIP een van de bekendste koren van Utrecht. Voor het programma Vergeten Families is een nieuwe groep samengesteld van achtendertig jonge, getalenteerde zangers en een organist: JIP5.

JIP zingt een prachtig programma met liederen van volkeren die in de loop der tijd vaak zijn verdrukt onder het gewicht van de Sovjet-Unie. Met werken van onder andere Tormis, Pärt, Sisask, Jurjāns en Vasks zoomt JIP in op het traditionele familieleven. Er wordt getrouwd en getreurd, gelachen en geschreeuwd, gebeden en gespeeld. Van christelijke psalmen tot lallende bruiloftsmarsen, van grappen en grollen tot zingen over je eigen dood. Wat het leven biedt en vraagt, samengevat in één concert.

‘De rode draad in het concert vormen de werken uit de cyclus Forgotten Peoples van Veljo Tormis. Als één van de belangrijkste componisten van Estland laat hij een belangrijke erfenis achter met muziek uit de streken rondom de Oostzee, van volkeren die vrijwel alle zijn uitgestorven. De oeroude melodieën geven in contrast met de romantische werken voor koor en orgel en de opdrachtcompositie van Diederik van der Laag (première) een breed beeld van een rijke cultuur’ aldus dirigent Jonathan Ploeg.

Vrijdag 27 november 2015, 20:15 – Oosterkerk, Amsterdam

Kleine Wittenburgerstraat 1, Amsterdam

Zaterdag 28 november 2015, 20:15 – Pieterskerk, Utrecht

Pieterskerkhof 5, Utrecht

Kamerkoor JIP o.l.v. Jonathan Ploeg en Imre Ploeg,
met medewerking van enkele solisten en organist Bob van der Linde.
Kaarten: € 12,00 / € 6,00 (kinderen / studenten)

Programma
Jurjāns, Andrejs – Musu Tēvs debesīs
Laag, Diederik van der – Miks ma ei tapa ennast (première)
Melngailis, Emilis – Senatne
Pärt, Arvo – Salve Regina
Tobias, Rudolf – Zwei geistliche gesänge
Tormis, Veljo – Forgotten Peoples
Tormis, Veljo – Pulmasoit
Tormis, Veljo – Pärismaalase lauluke
Tormis, Veljo – Sinikan laulu
Vasks, Peteris – Madrigal
En nog veel meer…


Miks Ma Ei Tapa Ennast – Diederik van der Laag