Kamerkoor JIP neemt je deze zomer mee op reis door de betoverende wereld van Oost-Europese melodieën, met een selectie meesterwerken van drie visionaire componisten: Stevan Mokranjac (Servië), Mykola Leontovich (Oekraïne) en Veljo Tormis (Estland). Een programma waarbij één thema centraal staat: het huwelijk. Trouwrituelen, huwelijksperikelen, de bruidsschat, aversie tegen trouwen en een ode aan de kok van het feestmaal: het komt allemaal voorbij in Save the date: de bruiloft

In Save the date presenteert Kamerkoor JIP een programma waarin misschien wel het meest veelzijdige en oudste ritueel – het huwelijk – wordt verklankt in de rijke tradities van Oost-Europese volksmuziek. 

Van Veljo Tormis, dé volksmuziekcomponist van de afgelopen eeuw, zingen we de Vadja pulmalaulud: bruiloftsliederen van de Voten, een volk in het noorden van het huidige Estland.
De Servische componist Stevan Mokranjac, hoewel onterecht onbekend in de westerse koorwereld, heeft een onschatbare bijdrage geleverd door melodieën uit verschillende culturen zoals Kosovo, Turkije, Servië en Macedonië te verzamelen en te bewerken voor kooruitvoeringen. Zijn Garlands zijn medleys van allerlei volksliederen uit Servië en Bosnië, waarin familierelaties, nachtegalen, de koets en een geliefde Niko voorbijkomen.
Van ‘de Oekraïense Bach’, Mykola Leontovich, staan vier verstilde liederen centraal. 

Het wordt een Oost-Europese, doldwaze, vervreemdende en mogelijk heerlijk herkenbare huwelijksvoltrekking. Kom je luisteren? 

Programma

Mykola Leontovich (Oekraïne, 1877-1921)

 • Із-за гори сніжок летить (Iz-za hory snizhok letyt)
 • Як не женився, то й не журився (Yak ne zhenyvsia, to y ne zhuryvsia)
 • Мала мати одну дочку (Mala maty, odnu dochku) 
 • Піють півні (Piiut pivni)

Stevan Mokranjac (Servië, 1856-1914) 

 • XIII Руковет, из Сервие (Garland XIII, uit Servië)
 • XIV Руковет, из Босние (Garland XIV, uit Bosnië)

Veljo Tormis (Estland, 1930-2017)

Vadja pulmalaulud

 1. Mõrsja vihtlemine
 2. Pulmaliste saabumine
 3. Pilkelaulmine
 4. Veimevaka jagamine
 5. Noorpaari õpetamine
 6. Koka kiitmine
 7. Kui ma kasvasin, kanake

 

Concerten

31 mei 2024 – Verhalenhuis, Haarlem

1 juni 2024 – Pieterskerk, Utrecht

2 juni 2024 – Waalse Kerk, Den Haag

 

Kaarten

Koop hier kaartjes voor onze concerten!