In juni 2023 bestaat Kamerkoor JIP 10 jaar!

Ter gelegenheid van dit mooie jubileum maken we van JIP20 iets extra bijzonders: in samenwerking met componisten en musici voeren we een programma uit dat volledig bestaat uit nieuwe muziek, speciaal voor JIP geschreven. We brengen dit ten gehore op o.a. de Dag van de Componist en het Gaudeamus Festival.

Voor dit jubileumproject vroeg Kamerkoor JIP aan vijf componisten een werk te schrijven, geïnspireerd op de zoektocht van de koorzangers naar perspectief, verbinding en een gevoel van thuis zijn in de turbulente wereld waarin we leven. Nieuwe werken die over de zangers zelf gaan, over wat hen beweegt, wat onze individuele krachten zijn als mens en waar we elkaar vinden. Dit resulteert in concerten waarin het koor samenwerkt met vijf solisten (Iraanse en Spaanse zang, trompet, elektronica, piano en slagwerk), onder de titel Maar de zon is nog op.

Multi-instrumentalist en componist Oene van Geel schreef een werk voor koor, piano, trompet en vocale solisten, waarin individuele perspectieven en Iraanse invloeden samenvloeien tot een compositie over verwondering en liefde voor de wereld en elkaar. Koorcomponist Gerard Beljon deed een uniek artistiek onderzoek, waarbij hij alle individuele koorleden vroeg hun mooiste melodieën in te zingen en deze vervolgens samensmolt tot een ontroerend geheel. Daarnaast schreven drie aanstormende talenten, Maripepa Contreras, Setareh Nafisi en Antonio Moreno Glazkov, ieder een koorwerk waarin verschillende perspectieven op de wereld van vandaag worden verklankt. Daarbij spelen de opstanden in Iran, eenzaamheid en verbondenheid van het individu en belonging een hoofdrol. 

De concerten van Kamerkoor JIP zijn onderdeel van de Dag van de Componist, een landelijk festival waarin meer dan 100 in Nederland actieve componisten in de schijnwerpers staan. Het festival is een initiatief van het netwerk en platform New Music NOW, dat met online-tv live verslag doet. 

Maar de zon is nog op zal te horen zijn in Amsterdam (10 juni), Den Haag (11 juni), Haarlem (16 juni) en sluit af op 17 juni, tijdens de Dag van de Componist in de Hertz-zaal van TivoliVredenburg Utrecht.

Voor de concerten werkt JIP samen met het Gaudeamus Festival, TivoliVredenburg en Culture Unlimited.

Programma
Gerard Beljon – Maar de zon is nog op… *
Oene van Geel – Belonging **
Maripepa Contreras – Barane Sobh ***
Antonio Moreno Glazkov – Islands ***
Setareh Nafisi – Weaving Light (Into Darkness) ***

* Met financiële ondersteuning van Fonds Podiumkunsten
** In opdracht van Culture Unlimited met financiële ondersteuning van Fonds Podiumkunsten
*** In opdracht van Gaudeamus met financiële ondersteuning van Fonds Podiumkunsten

Solisten
Paloma Lázaro Arteaga – zang
Oene van Geel – percussie
Behrang Alibabaei – zang
Antonio Moreno Glazkov – trompet
Setareh Nafisi – live elektronica en piano

Deze concerten zijn mede tot stand gekomen door Gaudeamus, Gemeente Utrecht, VSB Fonds, Fonds Podiumkunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds en KfHein Fonds.

 

Aankomende evenementen