Oorspronkelijk gepland voor het voorjaar van 2020, kunnen we dit project nu eindelijk uitvoeren!

Kamerkoor JIP zingt over én voor de bomen en het bos. Want de wereld heeft veel meer bomen nodig! Bomen om in te klauteren, om tegenaan te leunen, om te laten voor wat ze zijn. Bomen om klimaatverandering tegen te gaan, om ons van voedsel te voorzien en om ons te kalmeren. Kamerkoor JIP zingt voor de bomen en het bos, met de mooiste koorwerken en volksliederen over de bossen op het noordelijk halfrond. JIP geeft concerten in Amsterdam (10 juni), Utrecht (11 juni), Haarlem (18 juni) en Den Haag (19 juni). 

We verliezen wereldwijd per minuut 36 voetbalvelden aan bosgebied, terwijl de wereld juist méér bomen nodig heeft. Gelukkig schieten de initiatieven voor het herstel van de bossen over de hele wereld als paddenstoelen uit de grond! Kamerkoor JIP haakt graag op kunstzinnige wijze aan bij deze razendsnel groeiende beweging, want wij denken dat alles begint met het herstellen van de band tussen mensen en natuur. Dat vereist aandacht. Wat is de schoonheid van de bossen om ons heen en hoe kan die schoonheid ons raken? Welk verborgen leven, vol liefde, vriendschap en interactie schuilt er achter de ogenschijnlijke rust van de diepe wouden? Welke mysteries en vertellingen gaan er schuil achter de bomen, het mos en de vogels?

In voor de bomen en het bos vertelt JIP een verhaal over de bomen, dat nieuw en tegelijkertijd oeroud is, waarin de bomen en de mens bij elkaar horen. De muziek die we zingen schetst een mysterieus beeld van een donker, wild woud, waar ieder mens zich tot aangetrokken voelt, maar ook een beetje bang voor is. Want niemand anders dan de bomen zelf kent de geheimen van het bos. We zingen over een pijnboom, die zichzelf tot vrijheid verheft; over een treurende berk, die zijn dode takken aanschouwt; over de ritmes van dennen, walnootbomen, esdoorns en platanen. Een Utrechtse plataan is door componisten Bert Barten en Imre Ploeg letterlijk aan het zingen gebracht. We zingen over minzame eiken, houthakkers, vogels en onszelf. 

In dit verhaal werken we samen met de geweldige solisten Oene van Geel en Maryana Golovchenko. Van Geel is een beroemd improvisator en zet zich met diverse muziekprojecten in voor het klimaat. Golovchenko is afkomstig uit Oekraïne en zal samen met ons nieuwe arrangementen maken van Oekraïense volksliederen over het bos. De Engelse componist en klimaatactivist Kate Honey schreef een nieuwe compositie voor JIP, over populieren.