Vanwege de coronamaatregelen omtrent groepsgrootte, kan Kamerkoor JIP nu niet met het hele koor samenkomen. Daarom repeteren wij dit najaar in kleine ensembles: de Takkies! Zo kunnen onze zangers blijven zingen en vinden we steun bij elkaar in deze gekke tijd. De ensembles hebben elk hun eigen programma samengesteld, met veel muziek over de natuur. Als de maatregelen het toelaten, organiseren we aan het eind van het project een concert, waar alle ensembles hun stukken ten gehore zullen brengen.
Op de hoogte blijven van onze plannen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
In dit veertiende project zingt Kamerkoor JIP over én voor de bomen en het bos. Want de wereld heeft veel meer bomen nodig! Bomen om in te klimmen, om tegenaan te leunen, om te laten voor wat ze zijn. Bomen om klimaatverandering tegen te gaan, om ons van voedsel te voorzien en om ons tot rust te brengen. Kamerkoor JIP zingt voor de bomen en het bos, met de mooiste koorwerken en volksliedjes van en rond de Taiga, het grootste en meest diverse bos van het noordelijk halfrond. We gaan op tournee naar het Zwarte Woud in Duitsland om te leren over de bossen en naast onze concerten in Den Haag, Amsterdam, Haarlem en Utrecht initiëren we kunstzinnige inzamelacties en boomplantdagen ten behoeve van meer duurzaam bos in Nederland. Dit doen we samen met The Turnclub, Common Soil, The Pollinators, The Tipping Point Foundation en diverse kunstenaars.
De beelden van de brandende Amazone en de dood van een half miljard dieren door de bosbranden in Australië staan in ons geheugen gegrift. We verliezen wereldwijd per minuut 36 voetbalvelden aan bosgebied. En dat terwijl de wereld juist meer bomen nodig heeft. Massale herbebossing is met afstand de goedkoopste manier om klimaatverandering tegen te gaan, zo stelt ecoloog Thomas Crowter van het One Trillion Trees programma van de VN. Er is wereldwijd meer dan 1.6 miljard hectare land beschikbaar voor bos en daar kunnen we zo’n 200 gigaton aan carbon mee verwerken, aldus Zwitserse onderzoekers! Bovendien zijn bomen cruciaal voor het herstellen van biodiversiteit, een gezonder bodemleven, minder erosie, een betere lucht- en waterkwaliteit en onze gezondheid. Gelukkig schieten de initiatieven voor voedselbossen, herstel van biodiversiteit, community projecten en bomenplantdonaties de grond uit!
Kamerkoor JIP haakt graag aan bij deze razendsnel groeiende beweging en laat daarin een eigen geluid horen. Wij denken dat het herstellen van de bossen gepaard moet gaan met het herstellen van een diepere verbinding met de natuur. Dat vereist aandachtig luisteren. Wat is de schoonheid van de natuur en hoe kan die schoonheid ons raken? Hoe willen wij ons als mensen met de bossen verbinden? Welk verborgen leven, vol liefde, vriendschap en interactie schuilt er achter de ogenschijnlijke rust van het diepe woud? Welke mysteries en vertellingen gaan er schuil achter de bomen, het mos en de vogels?
In ons project voor de bomen en het bos vertellen we een nieuw verhaal, dat tegelijkertijd oeroud is. Het is een verhaal waarbij de bomen en de mens bij elkaar horen, met elkaar in relatie staan. Waarbij de mens weer weet hoe je voor het bos kunt zorgen. Weer weet hoe het groeit, hoe het ademt, hoe het beschermt en vrucht geeft. Bij de samenstelling van de muziek hebben we de geografische ligging van de Taiga (het boreale bos) als uitgangspunt genomen. De Taiga ligt voornamelijk op het Russische grondgebied (7.000 km lang), maar strekt zich ook uit over Scandinavië en Canada. We zingen veel muziek uit deze ecozone, waarbij koorzettingen van traditionele volksmuziek en hedendaagse koormuziek hand in hand gaan. Het geheel van de composities die we zingen schetst een mysterieus beeld van een donker woud, waar ieder mens zich toe aangetrokken voelt, maar ook een beetje bang voor is. Want niemand anders dan de bomen zelf kent de geheimen van het bos.’
In dit project werken we samen met de geweldige solisten Oene van Geel en Maryana Golovchenko. Van Geel is een beroemd improvisator en zet zich met diverse muziekprojecten in voor het klimaat. Golovchenko is afkomstig uit Oekraïne en zal samen met ons nieuwe arrangementen maken van enkele Oekraïense volksliederen over het bos, zodat deze beschikbaar worden in de canon van de koormuziek. De Engelse componist en klimaatactivist Kate Honey schrijft een nieuwe compositie voor JIP.