In dit dertiende project maakte JIP een denkbeeldige reis over een rivier, waarbij we de diepte van het water probeerden te doorgronden. Het water als symbool van leven en levensbronnen, met de zee als uiteindelijke rustplek. Het water, dat culturen met elkaar kan verbinden, maar dat ook een scheiding teweeg kan brengen. Het water dat zo’n groot deel uitmaakt van onze totale ecologie en onder druk staat vanwege het alsmaar veranderende klimaat en milieuproblematiek. JIP nam een diepe duik en onderzocht alle aspecten van water, met muziek van rondom de meest imposante rivieren op aarde. We zongen muziek van over de hele wereld.

Rivieren zijn al sinds het begin van de mensheid van groot belang. Ze geven ons water om te drinken, om voedsel van te verkrijgen, om het land vruchtbaar te maken en om goederen te verplaatsen. Ook zijn rivieren een belangrijke leefomgeving voor wilde dieren. De meeste rivieren in de wereld zijn niet langer drinkbaar. De toenemende onleefbaarheid rondom rivieren is een reflectie van onze manier van leven die vaak ten koste gaat van de natuur. In JIP13 onderzochten we onze relatie met het water en de rivieren door middel van muziek die zijn oorsprong kent bij rivieren over de hele wereld. Goed zorgen voor onze rivieren is zowel een metafoor voor zorgen voor onze levensloop als een oproep voor het bewaken van de gezondheid van de aarde, biodiversiteit en de stabilisatie van het klimaat.

Ook zijn rivieren sinds jaar en dag metafoor in de dichtkunst en de muziek. In het verleidelijke gefluister van een rivier klinkt het grote stromen van de tijd door; de troostrijke belofte opgenomen te worden in de bedding van het grote komen en gaan van alles. Eeuwig veranderend, eeuwig hetzelfde, om uiteindelijk, als al je zonde weg gewassen zijn, als nieuw aan de overzijde van de rivier aan het leven na het leven te kunnen beginnen. Tijd, leven, dood, de andere kant, zowel bij elkaar genomen als apart: de rivier behoort tot het selecte gezelschap van super symbolen.

Concerten

Vrijdag 22 november 2019, 20.15 – 22.15 uur

Oud-Katholieke Parochie, Juffrouw Idastraat 7, Den Haag

Zaterdag 23 november 2019, 20.15 – 22.15 uur

Oosterkerk, Kleine Wittenburgerstraat 1, Amsterdam

Vrijdag 29 november 2019, 20.15 – 22.15 uur

Verhalenhuis, Van Egmondstraat 7, Haarlem

Zaterdag 30 november 2019, 20.15 – 22.15 uur

Geertekerk, Geertekerkhof 23, Utrecht

 

Allianties

> De concerten waren onderdeel van het Culture Unlimited Festival. Het interculturele festival brengt muziek van diverse kunstenaars over water. We houden je over deze concerten op de hoogte.
> Op 3 november zongen we een voorproefje van ons concert op het November Music Festival, klik hier voor meer informatie.
> Voor het concert op 29 november (Haarlem) werkten we samen met Het Verhalenhuis Haarlem.