Voor JIP11 keert Kamerkoor JIP de blik naar binnen! Na verschillende succesvolle projecten waarin we via volksmuziek uit onder andere Oost-Europa, het Midden-Oosten, Scandinavië en Latijns-Amerika ingang vonden tot andere culturen en daaraan verbonden thematiek, zet JIP deze keer een programma neer met muziek van eigen bodem rondom het thema liefde en verlangen. Aan de hand van koorrepertoire uit Nederland en België van de afgelopen tweehonderd jaar, gaan we op zoek naar dat wat ons gemaakt heeft tot wie we nu zijn. Kennen Nederland en België ook een traditie van volksmuziek? Heeft die muziek op enige wijze invloed op hoe wij ons verhouden tot elkaar? Hoe gebruikten onze voorouders muziek om uiting te geven aan hun liefde en verlangens? En welke hedendaagse Nederlandse componisten schrijven de geschiedenis van onze nakomelingen?

Over de hele wereld komen we volkeren tegen met een geweldige orale muziektraditie. In veel landen wordt muziek van generatie op generatie overgeven, en kent men allemaal het repertoire. In Nederland heerst binnen de koorwereld vaak het beeld van een schraal landschap als het gaat om koorwerken van Nederlandse en Vlaamse bodem. Er wordt nauwelijks repertoire in het Nederlands gezongen en nieuwe gecomponeerde werken belanden na hun première vaak op de plank. Nederlandse en Vlaamse componisten genieten bovendien in het buitenland vaak meer bekendheid dan in eigen land. Hendrik Andriessen (componist, 1892-1981) vatte samen: “Waar is de Nederlandse aard in de muziek der Ne­derlandse meesters? Is die aard verborgen en onherkenbaar, en behoort dit schuilgaan tot het karakter?

Deze vraag, die honderd jaar geleden ook al leefde, zal een rode draad vormen in dit elfde project van Kamerkoor JIP. Met alle zangers zullen we elkaar de vraag stellen waarom wij zo weinig componisten uit eigen land kennen. Wat is de reden dat wij ons niet met onze eigen muziektraditie kunnen of willen verbinden? Zegt dat iets over de Lage Landen en haar cultuur in het algemeen?

Tegelijkertijd laat JIP met het programma Dit denken aan u… zien dat er wel degelijk een schat aan muziek van Nederlands en Vlaamse bodem is, waar we trots op mogen zijn en die veel vaker uitgevoerd mag worden. Er zal hoogromantische muziek klinken van onder andere Alphons Diepenbrock (1862-1921), op teksten van Joost Vondel (1587-1679) over de liefde. Daarnaast zullen eeuwenoude volksliederen in nieuwe en oude arrangementen wellicht ons gevoel voor humor in de liefde typeren. Ook zullen er veel jonge werken te horen zijn, die voorafgaand aan dit project slechts eenmalig op hun première zijn uitgevoerd. Kamerkoor JIP maakt hiermee een statement: deze muziek moet uit de archiefkasten, terug het podium op!

 

Aanmelden

Aanmelden kan tot en met 28 augustus via onderstaande link. We werken dit project met een nieuwe auditieprocedure. Anders dan vorige projecten, houden we nu audities voor specifieke plekken in het koor. Voor dit project zijn de volgende plekken vrijgekomen:

Sopranen: geen plek
Alten: twee plekken
Tenoren: zes plekken
Bassen: vijf plekken
Ben je sopraan? Dan is er dit project helaas geen ruimte, en heeft het dus geen zin om je op te geven voor een auditie. De audities worden gehouden op de volgende avonden: 29 augustus en 5 september. Je kunt in het aanmeldformulier aangeven wanneer je wilt komen auditeren.

KLIK HIER VOOR HET AANMELDFORMULIER

 

Concerten

Vrijdag 16 november 2018

Concert in de Oud Katholieke Parochie, Den Haag

Zaterdag 17 november 2018

Concert in de Oosterkerk, Amsterdam

Zaterdag 24 november 2018

Concert in de Janskerk, Utrecht

 

Overzicht van het programma

(onder voorbehoud)

Albert de Klerk (1917-1998) | Doulce memoire
Alphons Diepenbrock (1862-1921) | Rey van Burchtsaeten
Anoniem (rond 1550) | Ic seg adieu
Antoon Maessen (1919-1997) | Vier koorgrapjes
Diederik ten Böhmer (*1988) | Ballad of the Londoner
Frans Geysen (*1936) | O, als ik dood zal zijn
Julius Röntgen (1855-1932) | Rei van Edelingen
Erika Budai (*1966) | When you are old
Hendrik Andriessen (1892-1981) | Sonnet
Alexander Voormolen (1895-1980) | The recollection
Joost Kleppe (*1963) | Naamloos
Joost Kleppe (*1963) | Zo meen ik dat ook jij bent
Vic Nees (1936-2013) | Dit denken aan u