Kamerkoor JIP is in de afgelopen vijf jaar, met zijn formule van concerten rondom een urgent maatschappelijk thema, uitgegroeid tot een bekend en succesvol kamerkoor met een grote achterban. Daar zijn wij trots op!
Daarom vieren we ons eerste jubileum groots, met twee Dwarslopers Festivals, een aantal spectaculaire concerten en samenwerkingen met het Haarlems Studenten Koor, de Vrije Hogeschool, het Catching Cultures Orchestra, TivoliVredenburg, The Turnclub, Zimihc, TivoliVredenburg en 200 jongeren uit heel Nederland.
Tijdens het Dwarslopers Festival in Haarlem op 9 juni a.s. viert het Haarlems Studenten Koor haar 10-jarig bestaan. Tijdens het Dwarslopers Festival Haarlem geeft Kamerkoor JIP een concert met de meest ontroerende muziek uit Midden-Europa.
Op 16 juni vieren we onze verjaardag groots, met ‘s middags het Dwarslopers Festival in TivoliVredenburg, waarin je tientallen, concerten, lezingen, voorstellingen, workshops, exposities en meer kunt volgen bezoeken. We werken hierin samen met geweldige organisaties, professionele musici en sprekers.
In de avond van 16 juni geven we ons officiële jubileumconcert in de Grote Zaal van TivoliVredenburg!
De muziek van JIP10
Kamerkoor JIP kijkt graag over de grens. In de afgelopen vijf jaar zongen we muziek van volkeren uit de Baltische Staten en Scandinavië, mensen uit voormalig Joegoslavië, nomaden en vluchtelingen. In JIP10 onderzoeken we onze identiteit door muziek te zingen uit gebieden waar culturele identiteit anders beleefd wordt dan in Nederland. We zingen de meest fantastische en indringende volksmuziek uit Midden-Europa en het Midden-Oosten. Daarnaast zingen we ook muziek die speciaal voor ons jubileumproject gecomponeerd is.
Voor het Dwarslopers project zijn de JIP’pers aan de slag gegaan met het thema identiteit. Door met elkaar te zingen en in dialoog te gaan, gingen ze op zoek naar wie ze zijn of willen zijn. De teksten in de muziek spelen in op kernthema’s binnen de zoektocht naar identiteit en zingeving, zoals angst, bescherming, liefde, (on) sterfelijkheid, wederopstanding, toeval en vrijheid. Voor de liederen uit het Midden Oosten werkt JIP samen met Oriental Landscapes, componisten Shafi Badreddin (Syrië) en Toufic Succar (Libië), sopraan Mireille Bittar (Syrië) en percussionist Veys Dzhesur (Bulgarije/Turkije).
In een gedeelte met drie samenwerkende koren laten 175 dwarslopers (Kamerkoor JIP, Vrije Hogeschool, JIP & jij en het Haarlems Studenten Koor) en verschillende gastmuzikanten hun stem horen. Zo klinkt de première van een compositie van contrabassist en componist Tony Overwater, met drie geweldige improvisatie solisten uit Syrië: zangers Wasim Arslan en Nawras al Taki en de virtuoze klarinettist Ghaeth Almaghoot. JIP’s hofcomponist Diederik van der Laag schreef speciaal voor het concert een prachtig werk voor solisten en koren, op een tekst van Rainer Maria Rilke. Ook zingen de koren magische muziek van de Braziliaanse componist Amaral Vieira, in een bewerking voor vier koren die speciaal voor dit project werd geschreven. En zo komen 175 stemmen samen in een magische samenklank, met uiteindelijk de slotwoorden van Milan Kundera: “Zonder het te weten componeert men zijn leven volgens de wetten van de schoonheid, ook in tijden van de diepste wanhoop.”
Klik hier voor het Dwarslopers Festival Utrecht, met in de middag een groot festivalprogramma en in de avond een spectaculair jubileumconcert.
Tickets voor 16 juni (middag) Tickets voor 16 juni (jubileumconcert)
JIP Dubbel-CD
Kamerkoor JIP bestaat nu vijf jaar. Om dit te vieren wordt er op veler verzoek muziek verzameld van de afgelopen negen projecten en samengebundeld tot een dubbel album. De muziek zal geselecteerd worden uit ons uitgebreide repertoire, inclusief speciaal voor ons geschreven composities.
Voor het produceren van de CD zijn we een crowdfundingsactie gestart. Als dank voor uw steun, ontvangt u leuke tegenprestaties die u rechts kunt zien. Steun jij ons ook?
Bestel een CD en steun JIP
Bekijk alle informatie en verhalen op www.dwarslopers.nl
De Dwarslopers Festivals zijn tot stand gekomen met de steun van:
Fonds voor Cultuurparticipatie | Gemeente Utrecht | Iona Stichting | Stichting Elise Mathilde Fonds | Stichting Utrecht Wereldmuziek | Fentener van Vlissingen Fonds | VSBfonds
VSBfonds ondersteunt initiatieven van en voor iedereen die actief wil meedoen aan de samenleving. In de vorm van donaties, praktische kennis en netwerken. Het fonds wil bijdragen aan de zelfredzaamheid en samenredzaamheid in ons land. Door sociale en culturele projecten te steunen en door studiebeurzen te verstrekken. Zodat iedereen zijn of haar plek krijgt in onze diverse samenleving en kan groeien, leren en leven met én dankzij elkaar. Vandaar het motto van het fonds: ‘Iedereen doet mee’.
Foto’s van de concerten:
Sander Heezen & Felipe Pipi © Kamerkoor JIP & de Vrije Hogeschool