Laden Evenementen

« Alle concerten

  • Dit evenement is voorbij.

Zang workshop & debatavond

9 november 2016 - 18:45 - 22:00

Waarom we zo apathisch zijn over klimaatverandering

En hoe dat te doorbreken

 

Klimaatverandering veroorzaakt een uiterst bedreigende situatie en het is steeds onwaarschijnlijker dat we nog op tijd zijn om dit te voorkomen. Wie wordt daar niet cynisch en moedeloos van? Vooral de jongere generatie maakt zich hier zorgen over.

Volgens klimaatpsycholoog Renee Lertzman is onze apathie een copingmechanisme om te dealen met sterke gevoelens van angst, schuld, pijn, verlies en ambivalentie. Het probleem is niet een gebrek aan betrokkenheid, het probleem is dat we niet weten wat wij, nietige individuen, kunnen doen aan de bedreigingen waar de klimaatcrisis ons voor stelt en het niet kunnen uithouden met innerlijke conflicten en dilemma’s.

Vanavond onderzoeken we samen met Lertzman, jonge changemakers, componist Imre Ploeg en andere kunstenaars hoe we op een nieuwe manier over klimaatverandering kunnen praten, hoe we publiek ruimte kunnen geven aan angst, schuldgevoelens en machteloosheid zonder elkaar direct te veroordelen, en elkaar kunnen motiveren om toch een verschil te maken.

Om 18.45 geeft componist Imre Ploeg een zangworkshop, waarin we met behulp van koormuziek over klimaatverandering al improviserend de thema’s van de avond bezingen. Hoe zing je over klimaatverandering, en over de gevoelens van angst, schuld of ontkenning die hiermee in verbinding staan? In een uur neemt Imre Ploeg je mee, met als resultaat een kort muziekstuk dat we zullen presenteren aan het andere publiek van de debatavond. Om 19.45 uur sluiten we aan bij de debatavond van De Nieuwe Liefde, waar we onze muziek zullen laten horen en ons laten meevoeren in de psychologie en dillema’s rondom klimaatverandering.

Voor wie is deze workshop? Voor zangers die in korte tijd tot een nieuwe compositie willen komen en die zich willen verdiepen in de relatie tussen muziek en emoties rondom klimaatverandering. Zangervaring is handig, ervaring met van blad zingen is niet nodig.

Imre Ploeg maakt als componist, dirigent, workshopleider en sociaal vernieuwer in diverse projecten een verbinding tussen (koor)zang, natuurbeleving, spiritualiteit en de ecologische crisis. Hij werkt hier voor samen met milieuorganisaties, wetenschappers, jongvolwassenen, onderwijsinstellingen en andere muzikanten.
Renee Lertzman verbindt al meer dan 20 jaar psychodynamisch onderzoek met ecologische problematiek. Als internationaal erkend leider en adviseur werkt Renee met organisaties, professionals, overheden, het bedrijfsleven aan het ontwerpen van stretegiën en oplossingen voor de unieke uitdaging van milieuproblematiek.
De Nieuwe Liefde is een centrum voor debat, bezinning en poëzie. Een huis voor ‘bezield verband’ waar, boven de chaos uit, het begrip ‘beschaving’ opnieuw inhoud krijgt.

Waarom we zo apathisch zijn over klimaatverandering
Datum | woensdag 9 november 2016
Tijd | 18.45 – 22.00 uur (workshop om 18.45 -19.45 uur, debatavond 20.00 – 22.00 uur)
Kosten | € 12,50 / CJP, studenten- of stadspas € 10,00
Locatie | Nieuwe Liefde, Da Costakade 102, 1053 WP Amsterdam
Deelnemers | er is plaats voor 10 tot 20 deelnemers aan de workshop
Aanmelden | Voor 4 november 2016

LET OP: Meld je voor beide programma onderdelen apart aan!
Aanmelden (alleen) workshop
contact@imreploeg.nl
Aanmelden (alleen) debatavond | De Nieuwe Liefde

Meer informatie | denieuweliefde.com
Vragen? | Mail naar contact@imreploeg.nl

Gegevens

Datum:
9 november 2016
Tijd:
18:45 - 22:00

Locatie

Nieuwe Liefde
Da Costakade 102
Amsterdam, 1053 WP Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
020 589 1680
Bekijk de site van Locatie