Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

JIP16 – SJOSTAKOVITSJ – Zondag 20 maart – Utrecht, Pieterskerk

20 maart 2022 - 16:00 - 17:30

€1.50 – €15.00

In het zestiende project van JIP staan ‘Tien gedichten op teksten van revolutionaire dichters’ van Dmitri Sjostakovitsj centraal. Dit zijn tien a capella zettingen van socialistische gedichten uit het Rusland van de periode tussen 1890 en 1917, vlak voor de Russische Revolutie. De cyclus wordt zelden uitgevoerd: de werken zijn vocaal zeer uitdagend en vragen van de Nederlandse koorzanger ook op talig gebied het uiterste (de moeilijke Russische woorden volgen elkaar razendsnel op).   

Sjostakovitsj schreef dit werk in één van de moeilijkste periodes van zijn leven. Onder aanvoering van Jozef Stalin en zijn rechterhand Andrej Zjdanov werden in 1948 strenge regels voor cultuuruitingen opgelegd, waardoor Sjostakovitsj en vele andere kunstenaars onvrij werden in hun scheppingsproces. Zo moest muziek (en kunst) toegankelijk zijn voor ‘de massa’, en optimistisch over het socialistische systeem van Stalin. Het gehele oeuvre van Sjostakovitsj werd door het regime ter discussie gesteld. Sjostakovitsj bracht in die tijd alleen nog werken naar buiten die voldeden aan de eisen van Stalin: in de stijl van massaliederen, bombastisch en inhoudelijk oppervlakkig, de staat verheerlijkend.

In 1952 schreef Sjostakovitsj de muziek die wij ten uitvoer brengen. De teksten van de liederen zijn voornamelijk geschreven door arbeiders die in de tijd van tsaar Nicolaas II een bijdrage wilde leveren aan de socialistische revolutie. In sommige van de gedichten gebeurt dat met gebalde vuist; in andere delen staat rouw en vertwijfeling centraal. Hoewel er weinig bekend is over de intentie waarmee de dichters en Sjostakovitsj dit werk schreven, pasten de teksten bij de socialistische idealen van Stalin: hij ontving er zelfs een Stalinprijs voor. Hoewel Sjostakovitsj volgens de meeste geschiedschrijvers een (heimelijke) dissident was van het stalinisme, trachtte hij met dit werk dus ook de macht tevreden te stellen.

Kamerkoor JIP zoekt in dit spanningsveld naar raakvlakken met wat er op dit moment gaande is. De werken van Sjostakovitsj worden afgewisseld met teksten van dichters die gebukt gingen onder het Stalinisme. Ook zal de Oekraïense volksmelodie Za Sybirom sontse skhodyt’ te horen zijn. Het concert wordt intiem afgesloten met Plyve Kacha, dat in 2014 in Oekraïne spontaan werd gezongen ter ere van de door overheidsgeweld omgekomen demonstranten tijdens de Maidan Revolutie.


Vanaf 25 februari hoeft er geen coronatoegangsbewijs meer getoond te worden. Ook mag de zaal zonder 1,5 meter weer vol! Wij zijn blij om iedereen weer te mogen ontvangen en hopen je te zien bij een van onze concerten.

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Gegevens

Datum:
20 maart 2022
Tijd:
16:00 - 17:30
Kosten:
€1.50 – €15.00
Evenement Categorie:

Locatie

Pieterskerk
Pieterskerkhof 3
3512 JR Utrecht,
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie