Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

JIP10 – Dwarslopers Festival en JIP10 Jubileum Concert

16 juni 2018 - 13:00 - 22:30

Kamerkoor JIP is in de afgelopen vijf jaar, met zijn formule van concerten rondom een urgent maatschappelijk thema, uitgegroeid tot een bekend en succesvol kamerkoor met een grote achterban. Daar zijn wij trots op! Daarom vieren we ons eerste jubileum groots, met ‘s middags het Dwarslopers Festival in TivoliVredenburg, waarin je tientallen, concerten, lezingen, voorstellingen, workshops, exposities en meer kunt volgen bezoeken.

In de avond geven we ons officiële jubileumconcert in de Grote Zaal van TivoliVredenburg! Meer informatie over het middagprogramma en het jubileumconcert volgt hieronder.

 

TICKETS
De kaartverkoop voor het Dwarslopers Festival (zowel de middag als de avond) loopt via de website van TivoliVredenburg. Met een combiticket kun je naar zowel het middagprogramma als het Dwarslopers Slotconcert. Daarnaast kun je voor beide programma onderdelen aparte tickets kopen.

Klik – ticket voor het middagprogramma of een combi ticket.
Klik – ticket voor het Slotconcert of een combi ticket.

 

MIDDAGPROGRAMMA | 13.00 – 18.00
muziek, kunst, debat, workshops, wetenschap, theater, lezingen en meer

Meer dan 175 dwarslopers werken mee aan dit Festival over identiteit, dilemma’s, keuzestress, burn-out, angst, dromen en idealen voor de toekomst. Het festival inspireert je om op zoek te gaan naar jouw plek in de wereld. Door verschillende disciplines en invalshoeken, krijg je nieuwe perspectieven in de zoektocht naar je persoonlijke en culturele identiteit in de wereld van nu.

Filosoof Bas Haring opent het festival. Daarna kun je workshops, debatten en lezingen volgen, films en exposities bekijken, en genieten van spoken word en concerten met muziek in allerlei genres. Het blokkenschema en het volledige programma kun je vinden op www.dwarslopers.nl!

Line up | Bas Haring – Keynote speech | Sophie Derkzen – Wetenschappelijke paneldiscussie | Özcan Akyol en Carmien Michels – Gesprek tussen schrijvers | Irrelephant – live muziek | JIP&jij en Catching Cultures Orchestra – concert | Haarlems Studenten Koor – concert | NKK NXT – concert | Merlijn Twaalfhoven – lezing | Atmaca Ensemble – concert | St. Nirolar – live muziek | The Turn Club – workshop over idealisme | Rosa Koenen – workshop over de seksparadox | Maxi Hill – dansworkshop | Sebastian Verstegen – theaterworkshop | Vitamine Z – workshop in imperfectie | Critical Mass – workshop over het onbekend | Vrije Hogeschool – Zenuwstaal  (expositie) |Vrije Hogeschool – Identity in Spoken Word | En meer…

 

DWARSLOPERS SLOTCONCERT | 20.15 – 22.30
jubileumconcert Kamerkoor JIP en gezamenlijk concert 175 dwarslopers en solisten
Het Dwarslopers Festival in TivoliVredenburg wordt afgesloten met een spectaculair concert, waarin Kamerkoor JIP haar eerste jubileum viert, maar liefst 175 dwarslopers voor je zingen en beroemde solisten uit het Midden Oosten zich laten horen.

Koren Kamerkoor JIP, het Haarlems Studenten Koor, JIP&jij, de Vrije Hogeschool
Solisten Mireille Bittar (Syrië) – zang, Wasim Arslan (Syrië) – zang , Ghaeth Almaghoot (Syrië) – klarinet, Veys Dzhesur (Bulgarije/Turkije) – percussie, Nawras al Taki (Syrië) – zang
Componisten Diederik van der Laag, Shafi Badreddin (Syrië), Amaral Vieira (Brazilië), Tony Overwater

Gesproken woord Carmien Michels (België)

Jubileumconcert Kamerkoor JIP
Het Slotconcert start met het jubileumconcert van Kamerkoor JIP. Voor het Dwarslopers project zijn de JIP’pers aan de slag gegaan met het thema identiteit. Door met elkaar te zingen en in dialoog te gaan, gingen ze op zoek naar wie ze zijn of willen zijn. Tijdens de eerste helft van het concert zingt JIP indringende volksmuziek uit Midden-Europa en het Midden-Oosten. De teksten in de muziek spelen in op kernthema’s binnen de zoektocht naar identiteit en zingeving, zoals angst, bescherming, liefde, (on) sterfelijkheid, wederopstanding, toeval en vrijheid. Voor de liederen uit het Midden Oosten werkt JIP samen met Oriental Landscapes, componisten Shafi Badreddin (Syrië) en Toufic Succar (Libië), sopraan Mireille Bittar (Syrië) en percussionist Veys Dzhesur (Bulgarije/Turkije) .

Henryk Górecki (Polen) – Wysla burzycka, bandzie desc
Lajos Bárdos (Hongarije) – Zöld erdöben
Iván Eröd (Hongarije) – Drei Gedichte
Petr Eben (Tsjechië) – Zahucaly hory
Zoltán Kodály  (Hongarije) – Akik mindig elkésnek
Erzsébet Szönyi (Hongarije) – Something has spoken in the night
Zoltán Kodály  (Hongarije) –  Székely keserves
Henryk Górecki  (Polen) – Ciemna nocka, ciemna
Anoniem (Syrië) – Abun d’beschmayo
Shafi Badreddin (Syrië) – Ya Wared
Toufic Succar (Libië) – Wa habibi

175 Dwarslopers zingen samen nieuwe muziek
Na de pauze laten 175 dwarslopers (Kamerkoor JIP, Vrije Hogeschool, JIP & jij en het Haarlems Studenten Koor) en verschillende gastmuzikanten hun stem horen. We beginnen met de première van een compositie van contrabassist en componist Tony Overwater, met drie geweldige improvisatie solisten uit het Syrië: zangers Wasim Arslan en Nawras al Taki en de virtuoze klarinettist Ghaeth Almaghoot.

JIP’s hofcomponist Diederik van der Laag schreef speciaal voor het concert een prachtig werk voor solisten en koren, op een tekst van Rainer Maria Rilke. Ook zingen de koren magische muziek van de Braziliaanse componist Amaral Vieira, in een bewerking voor vier koren die speciaal voor dit project werd geschreven. En zo komen 175 stemmen samen in een magische samenklank, met uiteindelijk de slotwoorden van Milan Kundera: “Zonder het te weten componeert men zijn leven volgens de wetten van de schoonheid, ook in tijden van de diepste wanhoop.”

Tony Overwater – Compositie voor solisten en koren (wereldpremière)
Diederik van der Laag – Der Schwan (wereldpremière)
Josef Rheinberger – Abendlied
Ola Gjeilo – Northern Lights
Lajos Bárdos – A Földhez
Lajos Bárdos – Tábortüznel
Amaral Veira / arr. Reyer Ploeg – Tierra madre (nieuwe bewerking)
Amaral Veira / arr. Reyer Ploeg – Člověk (nieuwe bewerking)

 

Tickets

Gegevens

Datum:
16 juni 2018
Tijd:
13:00 - 22:30
Evenement Categorie:

Locatie

TivoliVredenburg
Vredenburgkade 11
Utrecht, 3511 WC
+ Google Maps
Telefoon
030 760 6777
Bekijk de site van Locatie